Jest bogatszą postacią pyłku kwiatowego.
Zagospodarowana „przerobiona” przez pszczoły jest dodatkowo wzbogacona o miód, enzymy, kwasy organiczne oraz substancje o charakterze antybiotyków. Złożony w komórkach plastra pszczelego pyłek kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów aminokwasów, w wyniku czego staje się on bardziej przyswajalny. Pierzga ma bardzo zbliżony skład do pyłku. Różnice są jednak zauważalne w składzie ilościowym oraz jakościowym na korzyść pierzgi. Posiada dodatkowo witaminę K, więcej enzymów oraz związków biologicznie czynnych. Pierzga posiada właściwości odżywcze, antybakteryjne i odtruwające. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobie układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Jest niezwykle skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego. Systematyczne zażywanie zapobiega lub łagodzi skutki choroby. |